Про кафедру 2021

Кафедра була заснована в 1988 р., стала першою в Україні для підготовки управлінців виробничої сфери.

Адреса: навчальний корпус КПІ ім. Ігоря Сікорського №1, каб. 246.

Завідувачка: професорка, доктор економічних наук Вікторія ДЕРГАЧОВА.

Основне завдання кафедри – підготувати висококваліфікованих фахівців з менеджменту; сприяти оволодінню  комплексом знань і навичок, пов’язаних зі створенням та поширенням конкурентоспроможних продукції і послуг.

Місія кафедри – полягає у високопрофесійній підготовці менеджерів нового покоління з лідерськими амбіціями та підприємницьким мисленням, здатних ефективно управляти компаніями різних сфер діяльності та об’єктами суспільного сектору в динамічному середовищі бізнесу ХХІ століття.

Історія кафедри менеджменту підприємств

Історія кафедри менеджменту підприємств

Історія кафедри розпочалась задовго до появи факультету менеджменту та маркетингу. Основою сучасної кафедри менеджменту підприємств була кафедра економіки і організації виробництва, яку у 1988 році було реорганізовано у кафедру управління виробництвом і у 1991 році перейменовано на кафедру менеджменту. До складу кафедри увійшли кращі спеціалісти інституту у галузі технологій та організації виробничих процесів, відтак новостворена кафедра успадкувала багаторічні традиції технічного вузу, які сприяли подальшому успішному її розвитку та ефективному поєднанню інженерної, економічної та управлінської складових у навчальному процесі. Зазначені особливості стали фундаментом практично-орієнтованої підготовки майбутніх фахівців з менеджменту.

Ідея створення кафедри була зумовлена гострою потребою вітчизняної економіки у підготовці нових спеціалістів – управлінців, яких вищі навчальні заклади нашої держави до того часу не готували. Викладання принципово нових дисциплін управлінського спрямування потребувало від колективу кафедри вивчення передового досвіду управління підприємствами країн із розвинутою ринковою економікою.

З початку 1990-х років кафедра розпочала активну міжнародну науково-технічну співпрацю з ЗВО Європи і США. Проведення семінарів, спільних конференцій, обмін викладачами та студентами, а також залучення до навчального процесу менеджерів міжнародних компаній, представників сфери реального бізнесу, службовців сектору державного управління, надало можливість поступово адаптуватись до нових викликів.

За період свого існування кафедру очолювали три завідувачі – к.х.н., проф. Нємцов В.Д. (1992-2009 рр.), д.е.н., проф. Каракай Ю.В. (2009-2011 рр.) та д.е.н., проф. Дергачова В.В. (з 2011 р. по теперішній час), кожний з яких здійснив свій особливий вклад у збагачення та розширення її потенціалу. Особлива заслуга у розбудові кафедри належить також її науковцям – професорам Смоляр Л.Г. та Довгань Л.Є., професору Герасимчуку В.Г., доцентам Находову В.Ф., Коржу М.А., Кармазіну В.А., Антоновій Л.В., Зубенко Л.Г.

На базі кафедри працювала перша навчально-методична комісія з менеджменту, яку очолювала професор Смоляр Л.Г. Навчально-методична комісія тривалий час здійснювала акредитацію закладів вищої освіти за цією спеціальністю, була центром формування та реалізації політики її розвитку, що дозволяло постійно збагачувати освітньо-наукове середовище кафедри.  

У 2021 році, розпочато новий етап у розвитку кафедри, який зумовлено змінами у сфері нормативно-правового забезпечення освітньої діяльності. З’явилися широкі можливості самостійного формування власного бачення напрямів розвитку кафедри. На хвилі чергового оновлення освітньо-професійних програм, кафедру менеджменту було перейменовано на кафедру менеджменту підприємств, що підкреслило її першочергову орієнтацію на проблеми управління промисловими підприємствами.

Гарантом якості навчального процесу та належного рівня фахової підготовки студентів є високопрофесійний склад науково-педагогічних працівників кафедри, які мають значний професійний досвід. Давні традиції наставництва дозволяють успішно передавати його молодому поколінню викладачів.

На сьогоднішній день на кафедрі працює більше 90% викладачів з науковими ступенями та званнями. Професори кафедри беруть участь у роботі  спеціалізованих вчених рад із захисту кандидатських та докторських дисертацій, є членами редакційних колегій фахових наукових журналів, співорганізаторами міжнародних, наукових та науково-практичних конференцій, семінарів, беруть активну участь у реалізації міжнародних наукових та освітніх проектів.

Низка викладачів кафедри проходили стажування в університетах ЄС, США та Китаю, а отже, вони вносять свій креативний вклад у розвиток культури освітньої діяльності, підвищення ефективності навчально-виховного процесу, збагачення університетських традицій. Систематичне підвищення викладачами кваліфікації у відомих компаніях, участь у наукових проектах, тренінгах, дозволяє розвивати з ними тісні відносини на взаємовигідній основі та збагачувати потенціал кафедри.

З огляду на дослідницький статус університету, наукова діяльність кафедри носить різноплановий характер і спрямована на вирішення практичних проблем розвитку сучасних підприємств. На кафедрі працює дві наукові групи: «Менеджмент міжнародних форм бізнесу та зовнішньоекономічної діяльності підприємств в умовах цифровізації та інформатизації» (керівник – д.е.н., професор В.В. Дергачова) та «Менеджмент cтійкого інноваційного розвитку підприємств в неоіндустріальній економіці» (керівник – д.е.н., професор М.О. Кравченко).

Активні наукові пошуки дозволяють своєчасно оновлювати зміст навчальної діяльності, започатковувати нові напрями наукових досліджень та підтверджувати лідерські позиції кафедри менеджменту підприємств у вітчизняних освітній та науковій сферах.

Кафедра менеджменту підприємств є одним з найбільших структурних підрозділів факультету менеджменту та маркетингу КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Більше

Досвідчений колектив кафедри, розвиваючи багаторічні традиції університету, активно впроваджує інноваційні підходи до навчання майбутніх управлінців, поєднуючи ґрунтовну академічну підготовку та практичну спрямованість.

Як фундатор управлінського напряму в системі вищої освіти України, кафедра системно розробляє нові освітні програми на основі успішного досвіду європейських та американських університетів, враховуючи сучасні виклики бізнес-середовища України. Інноваційна орієнтація політики розвитку кафедри дозволила їй ще з початку 1990-х років активізувати процеси міжнародного співробітництва та розвивати навчально-методичний, науковий, освітньо-виховний та ціннісно-культурний потенціали за ідеологією студентоцентризму.

Готує фахівців з галузі знань 07 «Управління та адміністрування» спеціальності 073 «Менеджмент»:

Профільні дисципліни: основи менеджменту; тайм-менеджмент; економіка підприємства; економічний аналіз; управління якістю; бренд менеджмент; операційний менеджмент; еко-менеджмент; логістика; управління ризиками; управління бізнес-процесами; управління проектами; стратегічне управління; івент менеджмент; інноватика промислового підприємства; конкурентоспроможність в інноваційній діяльності; фінансовий менеджмент; менеджмент міжнародного бізнесу; міжнародний менеджмент; креативний менеджмент; логістична підтримка інноваційної діяльності; патентознавство та інтелектуальна власність; управління венчурним бізнесом; логістичний менеджмент; управління ланцюгами поставок; логістичне обслуговування;   міжнародна логістика, управління стартап-проектами.

Кваліфікація випускників:

  • бакалавр з менеджменту;
  • магістр з менеджменту; 
  • доктор філософії з менеджменту.

По закінченню навчання випускник отримає Диплом, Додаток та сертифікат нового зразка:

Показати

Кафедра менеджменту займає аудиторії у 1-му, 7-му, 18-му та 19-му навчальних корпусах  та має спеціально обладнані лекційні аудиторні приміщення, кабінети, комп’ютерні лабораторії та спортивні зали. Більш детальну інформацію можна перегланути у Звіті.

Викладання здійснюється українською та англійською мовами.Кафедра налагодила міжнародне співробітництво з провідними університетами різних країн світу, зокрема, США, Іспанії, Франції, Болгарії, Швеції, Ізраїлю, Польщі, Туреччини, Люксембургу, Китаю, ФРН, Білорусії та ін.Підготовлено більше 300 фахівців для країн: Польщі, Франції, Алжиру, КНР, Туркменістану, В’єтнаму, Туреччини, Ірану, Іраку, Таджикистану, Перу, Азербайджану, Казахстану.

Здобутки кафедри менеджменту підприємств

Більше

За 30 років динамічного розвитку, кафедрою підготовлено потужні науково-педагогічні кадри: захищено 27 дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук, 1 дисертацію – доктора філософії з менеджменту, 4 дисертації – доктора економічних наук.

Відкритість кафедри, а відтак – тісна наукова співпраця студентів та викладачів, забезпечила важливі її прикладні результати, втілені у студентських дослідженнях. Студенти кафедри систематично отримують призові місця на Всеукраїнських конкурсах кваліфікаційних та наукових робіт за спеціальностями «Менеджмент організацій», «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності», «Менеджмент інвестиційної та інноваційної діяльності»,  зокрема, 14 студентів кафедри ставали їх переможцями.

Вагомі здобутки команда кафедри демонструє і на всеукраїнських та міжнародних олімпіадах, – 18 студентів кафедри здобули престижні призові місця: Всеукраїнського конкурсу стипендіальної програми «Завтра.ua», Всеукраїнського конкурсу «LoNG – 2019» (Look of New Generation), Міжнародної олімпіади в межах Глобального проєкту «Молодіжний творчий рух «Естафета якості».  Впродовж 2020-2021 років,  студенти активно працювали над проектами «Синергія знань, досвіду та креативності заради майбутнього» у межах підписаного Меморандуму між КПІ ім. Ігоря Сікорського та Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

Наукові досягнення студентів під керівництвом викладачів-дослідників кафедри, професорів Кравченко М.О., Дунської А.Р., Жигалкевич Ж.М. за темами «Промислові політики: цілі, механізми, інструменти та результати», «Політики «економічного прориву»: світовий досвід», «Прогноз світових тенденцій розвитку на довгострокову перспективу з горизонтом 10, 20 та 30 років наперед» використано при підготовці Національної доповіді «Цілі сталого розвитку України», яка оприлюднена на сайті ООН.

Кафедрою менеджменту підприємств 12 років поспіль проводиться науково-практична конференція, яка збирає науковців, практиків для обміну знаннями і досвідом. У 2020 році (на ювілей конференції) відбувся її ребрендинг – «Сучасні підходи до управління підприємством» трансформувалися у «Бізнес, інновації, менеджмент: проблеми та перспективи», оновивши коло інтересів її учасників. За роки існування конференція перетворилась на потужну рушійну силу формування наукової бази і набуття практичних менеджерських навичок та здійснила перехід від всеукраїнського до міжнародного статусу.

З 2018 року на базі кафедри менеджменту підприємств проводиться ІІ етап Всеукраїнської студентської олімпіади з дисципліни «Стратегічне управління». Використання сучасних програмних продуктів забезпечило прозорість проведення Олімпіади та спричинило позитивний відгук щодо репутації кафедри серед ЗВО України та постійне збільшення охочих до участі в ній.

Протягом останніх десяти років на кафедрі велася науково-дослідна робота в рамках 9 ініціативних тем НДР університету, а з 2016 року науковці кафедри були залучені до дослідження,ініційованого ректором університету, академіком Згуровським М.З. (за підтримки World Data Centre) пов’язаного з економічним прогнозуванням та побудовою стратегії соціально-економічного розвитку України (Форсайт 2016, 2018, 2021 роки).

Результати науково-дослідницької діяльності команди кафедри широко представлені у численних вітчизняних та міжнародних наукових виданнях. Викладачами, підготовлено і опубліковано більше 730 статей у наукових фахових виданнях, близько 60 публікацій у міжнародних та індексованих виданнях (зокрема, баз Scopus та Web of Science). Науково-методичні здобутки налічують більше 20 монографій, 28 підручників та навчальних посібників, а також більше 300 навчально-методичних видань.

Кафедрою укладено низку важливих договорів, спрямованих на розвиток міжнародної співпраці, активізацію процесів обміну досвідом, сприяння студентській академічній мобільності: договори про співпрацю з Технічним університетом міста Варни (Болгарія), Академією Технічно-гуманістичною міста Бєльсько-Бяла та Технологічним університетом міста Ченстохова (Польща); меморандум про співробітництво із Університетом Харран (Турецька Республіка). Укладено Протокол про наміри в рамках Стипендіальної програми Credit Suisse CRO з ТОВ «CREDIT SUISSE (POLSKA) та Познанською політехнікою (Республіка Польща). За ініціативою викладачів кафедри з Університетом міста Анкара (Турецька Республіка) розширено участь у проекті Мевлана для спеціальності «Менеджмент».

У 2017 році за ініціативи завідувача кафедри, професора Дергачової В.В., доцентів кафедри Артеменко Л.П. та Пічугіної М.А., було виграно грант на фінансування від Jean Monnet Fund (ERASMUS+) реалізації міжнародного проєкту «European business models: transformation, harmonization and implementation in Ukraine». В рамках проекту протягом трьох років проведено форуми, тренінги та лекції, які розширили уявлення про проблеми євроінтеграції та європейські практики ведення бізнесу.

Міжнародні програми і проекти: Erasmus+ (країни ЄС);   Mevlana (Туреччина); Спільний проект за підтримки Програми ERASMUS+ ЄC Jean Monnet Fund «European business models: transformation, harmonization and implementation in Ukraine»; Міжнародний проект спільно з Китаєм «Digital managering of industrial quasi-integration structures»; Проекти з Міністерством економіки України «Політика “економічного прориву”: світовий досвід», «Промислові політики: цілі, механізми, інструменти та результати», «Прогноз світових тенденцій розвитку на довгострокову перспективу з горизонтом 10, 20 та 30 років»

Наукові студентські гуртки: “HR management”, “International Business”, “Logistic management”, “Marketing of innovations”. Функціонують науково-дослідна лабораторія менеджменту та навчально-наукова лабораторія аналізу фінансових ринків.

Наші випускники працюють на посадах: керівників всіх рівнів управління виробничих, логістичних, економічних, маркетингових, кадрових та інших функціональних підрозділів підприємств, організаторів малого і середнього бізнесу, консультантів з інформаційного, логістичного забезпечення, управління розвитком персоналу.

Видатні випускники

Більше

Найбільш яскравим свідченням високої фахової підготовки випускників кафедри є їх конкурентоспроможність на ринку праці. Відсоток працевлаштування серед випускників кафедри освітнього ступеня «магістр» перевищує 95%, а ступеня «бакалавр» – 90%. Високий імідж кафедри підтверджується і рівнем конкуренції при вступі до університету, так, у 2021 році, на одне бюджетне місце претендувало 32,8 абітурієнтів, при тому, що прохідний бал становив 186,15 з 200 можливих. Така статистика є індикатором високої затребуваності випускників кафедри серед роботодавців попри поширену думку щодо перенасичення ринку праці управлінцями.

Серед випускників кафедри є дуже багато тих, якими можна пишатися: Кравченко Марина – д.е.н., проф., декан факультету менеджменту та маркетингу КПІ ім. Ігоря Сікорського; Бояринова Катерина – д.е.н., проф., завідувач кафедри економічної кібернетики КПІ ім. Ігоря Сікорського; Дунська Алла – д.е.н., проф., заступник декана факультету менеджменту та маркетингу КПІ ім. Ігоря Сікорського; Жигалкевич Жанна – д.е.н., проф., заступник завідувача кафедри менеджменту підприємств КПІ ім. Ігоря Сікорського; Богачев Роман – к.ф.н., доцент, завідувач кафедри філософії КПІ ім. Ігоря Сікорського; Милованов Тимофій – міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України (2019-2020 рр.), асоційований професор економіки Піттсбурзького університету, Почесний президент Київської школи економіки; Савчук Сергій – голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України, член Наглядової ради НАК «Нафтогаз України»; Кожухар Павло – маркетинг-директор Domino’s Pizza Україна; Горецький Валерій – засновник та виконавчий директор ТОВ «ЛОГІСТИК ПЛЮС УКРАЇНА» та багато інших.

Випускники кафедри важлива складова її іміджу, потужний фактор успішного позиціонування на ринку освітніх та наукових послуг, а також інструмент, який відкриває додаткові можливості розвитку. Кафедра залучає випускників до участі у навчальному процесі, науково-практичних конференціях, семінарах, формування освітньо-професійних програм тощо. Саме через комунікацію з випускниками, які представляють відомі компанії, державні інституції, створюються можливості укладання договорів для проходження практики студентами, розширюються перспективи працевлаштування.

Кафедра менеджменту відкриває нові горизонти.Запрошуємо до навчання та співпраці!